Jak se správně změřit?

Na velikosti záleží

Nejčastější problémy se spodním prádlem

Nepodceňujte roli dobře padnoucího spodního prádla. Víte, že má vliv jak na vaši náladu, tak na váš zdravotní stav? Pokud zvolíte nesprávnou velikost podprsenky, hrozí vám riziko bolesti zad nebo hlavy. Vyhněte se otlakům a kožním problémům, způsobeným nepadnoucím spodním prádlem.

Poučte se z těchto často opakových chyb při výběru podprsenky:

Obvod

„Rozčiluje mne volný obvod, který si v průběhu dne musím upravovat“ nebo „Přála bych si svá prsa vytáhnout výš!“

Je-li obvod volný, zadní díl se posouvá vzhůru k lopatkám a prsa potom zákonitě „padají“ dolů. V extrémních případech mohou prsa propadávat dolním okrajem podprsenky. Postava pak vypadá silnější, méně souměrná. Páteř a ramena trpí.

špatný obvod

Co s tím?

Při zkoušení vzpažte. Obvod podprsenky musí zůstat beze změn, nesmí se posunout nahoru a prsa nesmí v žádném případě vyklouznout pod kosticemi.

  • Pokud podprsenka nesedí jako ulitá, zvolte menší obvod.
  • Padne-li vám dobře košíček, sáhněte po velikosti s menším obvodem a zároveň větším košíčkem (př. u E 80 je vám větší obvod? nahraďte ji velikostí F 75).
  • Pokud při výběru velikosti váháte mezi volnějším a těsnějším obvodem, volte těsnější. Téměř všechny materiály se nošením a praním mírně uvolní. Ke korekci pohodlí by vám pak měly stačit 3 stupně háčků u zapínání.

Malé košíčky

„Podprsenka přeřezává prsa!“ „Mám čtyři prsa?!“ nebo „Při zavazování bot nebo dobíhání autobusu mi prsa vypadnou ven z košíčků!“

Řešení: V kabince se předkloňte, nebo několikrát poskočte a zkontrolujte výsledek. Pokud se stále nemůžete rozhodnout, opakujte tentýž postup v přiléhavém tričku světlejší barvy, nebo ve spodní košilce. To ukáže vše. Linie přechodu z košíčků na prsa musí být plynulá, pěkně zaoblená. Čtyři prsa jsou nepřípustná!

Malé košíčky

Co s tím?

Zvolte hlubší košíček a velikost obvodu zachovejte (např. velikost G 75 nahraďte velikostí H 75). Další možností je, že vám nevyhovuje tvar košíčků, proto zkuste i jiný tvar koše.

Velké košíčky

„Košíčky v dekoltu odstávají, tvoří se tzv. kapsy.“ nebo „Kostice mi leží skoro až na břiše.“

Řešení: Oblékněte prádlo a několikrát zakružte pažemi, potom si stoupněte rovně, paže dejte podél těla. Při pohledu na dekolt musí být linie výstřihu hladká, prsa pěkně zaoblená a košíčky vyplněné. Máte-li v košíčku volné místo, okraj v dekoltu odstává a tvoří se kapsy, není to dobrý výsledek.

Volné košíčky

Co s tím?

Nesprávným řešením je stažení kostic níže až na žebra. Namísto toho zvolte raději menší košíček, velikost obvodu zachovejte (př. velikost G 80 nahraďte velikostí F 80).

Ramínka

„Mám velká prsa. Ramínka se mi zařezávají do ramen a často mne bolí hlava.“ Správné nastavení ramínek zformuje tvar prsou, usadí je v očekávané výšce, a tím opticky zeštíhlí postavu. Zvýší také pohodlí a eliminuje zdravotní problémy, jako jsou bolest hlavy nebo krční páteře a špatné držení těla.

Volné košíčky

Co s tím?

Pokud nosíte kvůli lepší fixaci velmi utažená ramínka, zvolte menší obvod (př. velikost G 80 nahraďte velikostí H 75). Ten váhu prsou udrží ve správné výšce. Ramínka pak slouží už jen jako menší podpora. Pro velká a těžká prsa doporučujeme širší ramínka (min 1,5cm) nebo ramínka rozšířená, měkce podložená. Ta výrazně zvýší komfort při nošení. Pokud si tedy zrovna neoblékáte tílko či letní šatičky, můžete si dopřát více pohodlí.

Kromě správné velikosti je velmi důležité určit správný střih podprsenky nebo plavek. Dejte sbohem nepříjemným otlakům a nepadnoucímu prádlu!

S láskou oblékáme vaše křivky!